krajalnica Ma-Ga S3-712T CE (TEFLON) do sera
Opis
Parametry krojenia żywności.
Krajalnica może pracować w trybie pracy automatycznej lub ręcznej. Automat umożliwia ustawienie dowolnej grubości krojonego plastra, w zakresie do 28 mm. Przy pracy automatycznej istnieje możliwość ustawienia długości skoku stołu podawczego w zakresie 150-300 mm (co 15-20 mm). Uzyskiwana wydajność ok. 1600 plastrów na godzinę. Wyposażenie krajalnicy w przemiennik częstotliwości umożliwia zwiększenie wydajności do około 3000 suwów stołu na godzinę przy małych plastrach lub 2300 suwów przy plastrach średniej wielkości. Prawidłowa obsługa automatu spełnia wszystkie wymagania higieny.
Wykończenie
Powierzchnie maszyny, mające kontakt z krojoną żywnością, są wykonane z materiałów nierdzewnych o dużej gładkości. Odlewy ze stopów aluminiowych są anodowane.
Nóż
Nóż posiada średnicę 300 mm, jest napędzany z prędkością obrotową 300 obr./min., poprzez przekładnię ślimakową. Jest to nóż kołowy, hartowany na obrzeżu, wykonany ze stali nierdzewnej. Nad nożem jest zamontowana unikalna ostrzarka umożliwiająca ostrzenie w sposób prosty i dokładny.
Silniki
Silnik napędowy noża posiada moc 250 W, a silnik motoreduktora posuwu stołu 140 W. Obydwa silniki są 1-fazowe na napięcie 230 V, 50 Hz. Napędy noża i posuwu stołu są niezależne. Istnieje możliwość wyłączenia automatycznego posuwu stołu i krojenia żywności ręcznie. Wyłączenie silnika napędu noża uniemożliwia pracę silnika posuwu stołu.
Higiena
Codziennie, po zakończeniu pracy, należy maszynę oczyścić z resztek żywności, a po wielogodzinnej pracy ostrzyć nóż. Ostrzenie noża należy dokonać przy pomocy ostrzarki, po wstępnym oczyszczeniu noża. Ostry nóż bez trudu przetnie (w nieruchomym położeniu) pasek papieru. Po naostrzeniu noża należy ponownie wyczyścić i osuszyć maszynę. Wszystkie elementy podlegające czyszczeniu jak pokrywa noża, stół podawczy, płyta dociskowa, czy prowadnica plastra, mogą być zdemontowane bez użycia jakichkolwiek narzędzi. Utrzymanie wysokiej higieny jest najważniejszą czynnością podczas eksploatacji maszyny.
Bezpieczeństwo pracy
W wersji standardowej napęd silnika jest sterowany dwoma przyciskami START-STOP. Zastosowanie tych przycisków uniemożliwia samoczynne włączenie krajalnicy, po chwilowym zaniku napięcia sieciowego. Ponadto maszyna jest wyposażona w specjalną blokadę umożliwiającą zdjęcie stołu podawczego tylko w zerowym położeniu pokrętła regulacji grubości plastra i przy skrajnym ustawieniu, w pobliżu pokrętła regulatora. Wersja ta jest zgodna z normami Unii Europejskiej. Aby zdjąć stół podawczy należy pokrętło regulacji plastra ustawić w położeniu „O” i następnie przyciągnąć energicznie do siebie stół - w skrajne położenie. Dopiero wtedy można go zdjąć, po poluźnieniu pokrętła mocującego. Po zdjęciu stołu nie ma możliwości uruchomienia napędu noża, ani pokręcania pokrętłem regulacji plastra. Po umyciu należy wszystkie elementy umocować na swoich miejscach i dopiero wtedy można nastawić pokrętło regulatora grubości plastra na żądaną grubość oraz uruchomić napęd noża.
Wyposażenie
Płyta dociskowa jest wyposażona w haczyki do mocowania krojonego miękkiego mięsa. Do wyposażenia dodatkowego należy również listwa ograniczająca, umożliwiająca krojenie długich i wąskich kawałków żywności. Producent zaleca zakup przynajmniej trzech takich listew oraz większej liczby tac do odbierania pokrojonej żywności. Przy częstym krojeniu sera zaleca się aby nóż, pokrywa noża i płyta oporowa były teflonowane (wykonuje producent). Istnieje również możliwość wyposażenia krajalnicy w urządzenie do regulacji szybkości posuwu stołu roboczego, w zależności od długości skoku tego stołu.
Dane techniczne:
Wymiary: | 670x430x610 mm | |
Wymiary stołu podawczego: | 300x240 mm | |
Ciężar: | 55 kg. | |
Moc łączna: | 390 W |